Ga naar de inhoud

Mijn eerste ervaring met Marrakech – Marokko… Tips & Tricks (2/2)

De volgende ochtend zagen we pas echt goed waar we waren beland. Op het dakterras, in het ochtendzonnetje, genoten we van een heerlijk ontbijt en waren wij klaar voor avontuur! Elke dag zijn we op pad gegaan. Hieronder vind je een samenvatting van wat volgens mij de leukste uitjes in en rond Marrakech zijn.

Jardin Majorelle
Er is al zo-veel geschreven over de botanische tuinen van Majorelle (en later Yves Saint Laurent) en ik heb echt de mooiste foto’s voorbij zien komen. Toch ga ik het ook noemen, want onder andere dit uitstapje maakte mijn trip naar Marrakech de moeite waard. Reusachtige cactussen, het typerende Majorelle blauw, een prachtige vijver en art van Yves Saint Laurent. Deze bekende fashion designer kocht de tuinen van Majorelle, naar wie de fantastisch diepblauwe kleur vernoemd is. Een prachtig stukje natuur in deze drukke koningsstad!

  
Foto: Raissa Lara Lütolf (-Fasel)                     Foto: me myself & I

Nog een tip: De tuin wordt tegenwoordig druk bezocht – ga daarom vroeg in de ochtend of het einde van de middag.  

Ourika vallei
We maakten al snel een nieuwe vriend in Marrakech – Amine, een rustige jongen, zijn hele leven al woonachtig in Marrakech en ontzettend vriendelijk. Hij heeft ons rondgeleid in Marrakech – dat is sowieso een aanrader, tips vragen aan een local! Samen met hem en zijn oom gingen we een dagje op pad; met de auto naar de Ourika vallei. Aan het begin van het Atlas gebergte, we hadden dus geweldige uitzichten onderweg!

Aan de weg (!) kochten we vers vlees en liepen daarna naar de rivier – waar plastic stoeltjes en tafeltjes in en naast staan, echt heel grappig om te zien. We liepen een smal bruggetje over en streken neer bij een van de restaurants aan de rivier. Ons vlees gaven we af, een half uurtje later kregen we kefta van de barbecue met patat. Zo genoten we onder een parasol, met een hoop locals naast ons, van het uitzicht op de rivier en van het lekkere eten. Een leuk uitstapje als je de drukte even zat bent en wat van de diverse natuur van Marokko wil zien. Ook als je geen lokale vriend maakt, zijn er diverse organisaties die een dagtrip aanbieden naar de Ourika vallei. Vergelijk wel even de prijzen en check of het geen organisatie is met verplichte stops bij winkeltjes.

 
Foto’s: eigen archief – Ourika met in een naast het water tafeltjes en stoelen, waar de kefta ter plaatse voor ons werd gebarbecued!

Go clubbing!
Onze laatste avond vonden wij het tijd om te dansen. En dat deden wij (op aanraden van Amine) in Club Theatro. En wat een ervaring was dat! Je betaalt een entreeprijs (uit mijn hoofd destijds rond de 10 euro), waarvoor je je entree plus 1 drankje krijgt. Alcoholische versnaperingen waren er behoorlijk duur (vaak zo in islamitische landen), maar wij vermaakten ons uitstekend met een colaatje. Het werd echt een onvergetelijke, spectaculaire avond. Club Theatro maakt één grote show van een avondje uit; mooi geschminkte acrobaten slingerden aan het plafond en vertoonden hun kunsten, er waren dansers, confetti, lichtshows… Toevalligerwijs was er die avond een Nederlandse dj en waren er veel Nederlanders op de dansvloer te vinden. Wij hebben ons er wel een paar uur vermaakt.

Jemaa el Fna
Ook al raakten we een paar keer de weg kwijt, alle wegen leiden uiteindelijk naar het Jemaa el Fna plein. Vooral in de avond kijk je hier je ogen uit. Er worden verhalen verteld, er zijn ‘slangenbezweerders’, vrouwen die de mooiste henna zetten en het is er altijd bedrijvig. Wij namen een paar keer plaats aan een van de lange tafels, terwijl er voor onze neus een 1-persoons tajine naar wens werd klaar gemaakt (ook vegetarisch mogelijk!). Zo aten we gezellig tussen meerdere toeristen, terwijl je ondertussen van de sfeer en alle reuring om je heen geniet.
Ook kun je op het plein terecht voor verse jus d’orange. Sinaasappels groeien in Marokko, voor een paar dirham heb je je shot vitamine C binnen!

Naast de enerverende ervaring die wij de 1e avond hadden in Marrakech, zijn er nog een aantal aspecten waar ik rekening mee zou houden wanneer je voor het eerst naar de ‘rode koningsstad’ gaat:

Dieren
De eerste dag leek het ons wel leuk en relaxed om een rondrit om de stad te doen, in een paardenkoets, vanaf Jemaa el Fna. Waar we toen niet stil bij stonden is dat deze dieren niet altijd goed verzorgd en behandeld worden. Mocht je dit ook gaan doen, let er dan op hoe de paarden er uit zien en dat ze bijvoorbeeld niet de hele dag in de volle zon staan. Dit geldt ook voor aapjes op het Jemaa el Fna plein. Je hoeft er maar naar te kijken en je hebt er een op je schouder, je hoeft er maar je camera op te richten en je moet betalen. Ze zitten meestal vast aan een ketting en ze schijnen gedrogeerd te worden. Ook de slangen van de bezweerders schijnen niet heel vriendelijk behandeld te worden. Persoonlijk vermijd ik alles waarbij dieren worden gebruikt voor de toeristische sector. Mocht je toch wel graag een foto willen, check dan hoe ze er uit zien en hoe ze behandeld worden. Misschien komt er een dag dat ze dieren hier niet meer voor gebruiken (en wie weet is dit inmiddels al een stuk verbeterd).

Kijken, kijken, (niet) kopen
Marokkanen hebben ‘handelsbloed’, zoals ik het zelf noem. Vooral in de kleurrijke souks (souk is markt in het Arabisch) van Marrakech kunnen ze er wat van. Overal kun je iets kopen. Van producten en souvenirs, tot diensten en trips. De geuren en kleuren komen je tegemoet in de souks! Ik vind het zelf geweldig om te onderhandelen, maar niet iedereen houdt er van. Natuurlijk is het super leuk om een aandenken te kopen en mee te nemen.
Hoe pak je dit aan? Ten eerste: always bring your smile! Met een goed humeur bereik je al een hoop. Vergelijk eventueel wat prijzen en koop ergens waar je relaxed wordt bejegend.  Bekijk de onderhandeling ook vanuit het perspectief van de verkoper. Hij moet op deze manier zijn brood verdienen en het inkomen in Marokko ligt gemiddeld een stuk lager dan wij gewend zijn. Het helpt altijd als je een paar woorden Frans of Arabisch spreekt. Niet persé omdat je dan beter kunt onderhandelen, maar over het algemeen vinden de Marokkanen dit ontzettend leuk – en dat kan uiteraard altijd in je voordeel werken.
Voelt het ergens niet oké of wil je verder kijken? No problem! Leer een paar woorden Arabisch/Marokkaans. La, chokran voldoet vaak al (nee, bedankt).

Atay
Je gaat er sowieso niet aan ontkomen, want het hoort echt bij het Marokkaanse leven: probeer vooral atay, ofwel Marokkaanse muntthee! Het wordt bereid met gunpowder en munt (soms met nog meer verse kruiden). Meestal wordt tijdens de bereiding al héél veel suiker toegevoegd. Geef het dus even aan als je niet van zoet houdt. Als je wel voor zoet gaat, dan kan ik ook pâtisserie marocaine aanraden.. Heerlijk voor bij de thee! Je krijgt dan een selectie van heerlijke, zoete Marokkaanse lekkernijen voorgeschoteld. Mijn favo: kaab el ghzal, smakelijke amandelkoekjes.

Enneh… Probeer het op de Marokkaanse manier te schenken!

Mijn laatste tips:
Marrakech ligt ook nog eens heel centraal gelegen; een perfecte uitvalsbasis om de rest van Marokko te ontdekken! Deze trip heeft destijds mijn avontuurlijke snaar geraakt en ik wilde meer van Marokko ontdekken. Hier lees je meer over in mijn volgende blogs.
In het voor- en najaar (buiten de schoolvakanties) kun je echt heel goedkoop vliegtickets vinden. Het is soms even speuren – maar zeker de moeite waard. Je kunt heel gemakkelijk je tickets boeken en later pas de accommodatie(s) – er is echt genoeg aanbod.

Hoe was jouw ervaring met Marrakech? Ik hoor graag jouw verhalen en avonturen!
Wil je meer informatie of meer tips? Stuur me een bericht of reageer hier onder!

4 reacties op “Mijn eerste ervaring met Marrakech – Marokko… Tips & Tricks (2/2)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *