Meteen naar de inhoud

Wat is een fatima hand en waar komt het vandaan?

< Terug naar alle onderwerpen

Waar komt de fatima hand vandaan?

Een fatima hand, ook wel khamsa of khmissa genoemd, komt vooral voor in het noorden van Afrika, Midden-Oosten en Turkije. Je komt de fatima hand bijvoorbeeld tegen als deurkloppers in de steden, maar ook als sieraad.

Wat betekent het?

De fatima hand is een eeuwenoud symbool en wordt binnen de Islam hand van Fatima (dochter van profeet Mohammed) genoemd of khamsa. Khamsa (spreek uit als gamsa) is het Arabische woord voor vijf en staat voor de 5 vingers van een hand, maar ook voor de 5 zuilen van de Islam. Binnen het Jodendom is het symbool tevens bekend en wordt het ‘t handje van Mirjam genoemd of hamsa, wat 5 betekent en verwijst naar de 5 boeken van de Thora. In beide geloven staat het voor bescherming en het brengen van geluk. Het wordt soms ook gezien als een vorm van emancipatie van het vrouwelijke en omdat het een open hand is, wordt het gezien als universeel symbool voor vrede.

Waarom een fatima hand?

Altijd al geïnteresseerd in andere culturen en tijdens reizen naar Turkije, Marokko en Tunesië kwam ik de fatima hand veel tegen. Naast het feit dat het een prachtig symbool is met mooie betekenis, zie ik het zelf vooral als een verspreider van geluk. En laat dat nou net m’n missie zijn: to make the world a brighter place!

 

Inhoudsopgave
Your Daily Sunshine